logo

Etusivu
Matkamuistoja Suomi-Nicaragua-seuran elämysmatkalta 1.2.–2.3.2018 PDF Tulosta Sähköposti
13.04.2018 15:48

Pertti Lahermo ja Petri Jaakkola

 

Tänä vuonna elämysmatkalaiset saapuivat Managuaan Panaman kautta helmikuun ensimmäisenä päivänä myöhään torstai-iltana, joten ensimmäinen majoitus oli mukavasti lentokenttää vastapäätä olevassa Las Mercedes Best Western -hotellissa. Seuraavana aamuna lähdimme Pan American valtatietä Nicaraguan keskivuoristoon Estelíin, jossa ensimmäinen käyntikohde oli Plasencian sikaritehdas. Tehtaan palkitut sikarit tunnetaan laajalti maailmalla. Päivän päätteeksi Jukka Pakkala Solidaarisuudesta esitelmöi Pohjois-Nicaraguan kehitysyhteistyöhankkeista Artesanias Manos Nicasin tiloissa. Siellä on myynnissä paikallisia käsityötuotteita, kuten vuolukiviveistoksia ja maissinlehtitauluja. Seuraavana päivänä tutustuttiin tarkemmin Nicaraguan nopeasti kehittyvään sikaripääkaupunkiin ja vierailtiin kulttuurikeskuksessa, jossa on Estelín taiteilijoiden työhuone.

Muutaman päivän kuluttua laskeuduttiin Tyynenmeren alangolle Leónin historialliseen kulttuuri- ja yliopistokaupunkiin. Leónin upeassa katedraalissa on lähellä alttaria runoilija Rubén Darion vaikuttava hauta, jota vartioi surumielinen leijona, kaupungin symboli. Katedraalin katolta avautuu hieno näkymä kaupungin kattojen ylle ja Maribios-tulivuorijaksolle. Tältä paikalta näkyy toistakymmentä tulivuoren huippua. Käyntikohteena oli myös Leónin yliopiston tyylikäs päärakennus ja taidegalleria Centro de Arte Fundacion Ortiz-Gurdian. Puolen tunnin ajomatkan päässä Chichigalpassa kävimme tutustumassa Flor de Cañan rommitehtaan tuotantoprosesseihin. Tehtaan tuotteiden laatua saatoimme testata uusissa tyylikkäissä maistelutiloissa. Ennen paluumatkaa Granadaan poikkesimme rentoutumassa ja ihailemassa auringonlaskua Tyynenmeren upeilla hiekkarannoilla Montelimarissa, jossa vietimme yhden vuorokauden verran oikeata turistielämää, all inclusive. Vasta nyt saavuimme Granadaan, elämysmatkojemme pääpaikkaan, jossa olimme juuri sopivasti kansainvälisen runoviikon (Festival Internacional de Poesía) alkaessa.

Granadasta käsin teimme retken Mombachon tulivuorelle, jonka rosoinen huippu muodostaa komean taustan historialliselle kaupungille. Tulivuoren laella sijaitsevaan vierailijakeskukseen pääsee jyrkkää rinnettä maastokuorma-auton lavalla. Kraaterin ympäri kulkevan luontopolun varrella näkee kostean pilvimetsän monipuolista kasvillisuutta. Polun näköalapaikalta avutuu komeat näkymät Nicaraguajärvelle, Granadaan ja laajalle ympäristöön Masayan suuntaan.

Yli kahden miljoonan asukkaan Managua on kehittynyt ja tarjoaa nykyaikaisia kauppakeskuksia, kehittyviä matkailukohteita ja monipuolisia ravintolapalveluja asukkailleen. Vuoden 1972 suuri maanjäristys tuhosi miltei kokonaan Managuan keskusta-alueen. Nyt entisen keskustan paikalla on mm. Itsenäisyyden aukio, vallankumouksen sankarien muistomerkki, Rubén Daríon patsas puistoalueella ja hänelle omistettu teatteri. Malecón-rantakadulla Managuajärven rannalla on Salvador Allendelle omistettu laaja rantapuisto ja huvialussatama lukuisine ravintoloineen.

Elämysmatka jatkui ajanmukaisella Nica-bussilla Costa Ricaan, jonka pääkaupungissa San Joséssa viivyimme kolme päivää. Vuonna 1897 valmistunut upea kertaustyylinen kansallisteatteri ja sen sisääntuloaula italialaisine marmoripylväineen ovat näkemisen arvoiset. Muita mieleenpainuvia näkymiä tarjoavat Gustave Eiffelin suunnittelema rautainen koulutalo, Edificio Metálico, sekä useat kauniit art nouveau -tyyliset talot. San Josén museokeskuksen kultamuseon kookkaat kultaesineet ovat todellinen nähtävyys. Prekolumbiaanisten intiaaniyhteisöjen kullan valannan ja taonnan korkea taso hämmästyttää nykyajan katsojaa. Intiaaniyhteisöjen kansallispuistossa on vaikuttavia moderneja patsaita. Vuoristoisen Costa Rican tiet ovat hyvät, mutta kapeus ja taaja liikenne hidastavat matkantekoa tässä luonnonkauniissa ja hyvin hoidetussa maassa.

Costa Ricasta palasimme Nica-bussilla Nicaraguaan Rivasiin, josta siirryimme San Jorgen lauttasatamaan Nicaraguajärven rannalla. Edessä oli tuttu kaikkien elämysmatkojen kohde, Ometepen ”Rauhan Saari”. San Jorgen satamassa odotti jykevä Che Guevara -lautta, joka vei elämysmatkalaiset tuulisella Nicaraguajärvellä Ometepen saaren pääsatamaan Moyogalpaan. Uudistettu Nicaraus-hotelli takasi usen päivän miellyttävän olon saarella.

Matala Istian kannas yhdistää Concepción- ja Maderas-tulivuoret Ometepen ainutlaatuiseksi kaksoitulivuorisaareksi. Moyogalpasta puolen tunnin ajomatkan päässä tien oikealla puolella on suuri 500-vuotias ceibapuu, joka johdattaa sivutien varressa olevalle El Ceibon yksityiselle raha- ja arkeologiselle museolle. Arkeologisen museon laajat kokoelmat antavat hyvän kuvan saaren esikolumbiaanisen ajan kulttuurin kehityksestä ja sen korkeasta tasosta.

Matkaa jatkettaessa tien oikealla puolella on viitoitus Charco Verden suojelualueelle, jonka perhostarha ja lammen ympäri johtava luontopolku ovat käymisen arvoinen nähtävyys. Luontopolun varrella on sekä kosteikkoja, komeata puustoa että mustaa vulkaanista hiekkarantaa, joka houkuttelee kastautumaan. Istian kannaksella Santo Domingossa on rantametsää, jossa kapusiiniapinat ovat tottuneet kasvaviin turistijoukkoihin ja voivat noutaa keksejä kädestä. Tällä kannaksen tuulisella puolella ovat saaren parhaat hiekkarannat. Järven korkean vedenpinnan vuoksi leveät hiekkarannat olivat nyt supistuneet kapeaksi vyöhykkeeksi. Myös Moyogalpan lähellä oleva pitkä järvelle pistävä Punta Jesus Maria -särkkä oli kutistunut lyhyeksi. Paikasta on kehittynyt suosittu auringonlaskun ihailu- ja kuvauspaikka.

Omaperäinen Ometepen saari on arvioitu eräässä alan julkaisussa maailman kymmenen kiinnostavimman turistikohteen joukkoon. Ometepeltä lähdettyämme teimme vielä muutaman päivän retken Nicaraguan suosituimpaan Tyynenmeren rantakohteeseen, San Juan del Suriin. Kylä on keskittynyt hevosenkengän muotoisen hiekkarantaisen lahden ympärille. Veneretkellä näimme ulompia törmärantoja, joiden lomassa olevat pienet hiekkarantaiset poukamat tarjosivat suojaisia uimapaikkoja. Vesi on melko viileää etelästä tulevan Humboltin merivirran tuodessa rannikolle kylmiä virtauksia. Ohjelmaan kuului myös kävely ja nousu korkealla rantatörmällä olevalle San Juan del Suria hallitsevalle Kristus-patsaalle. Siltä avautui hieno näkymä lahdelle ja ulommaksi merelle. Täällä, samoin kuin Granadassa saatoimme todeta Nicaraguan turismin voimakkaan kasvun. Vuodesta 2001 alkaen tehdyille elämysmatkoille osallistuneet ovat voineet todeta tämän nopean kehityksen.

Matkan lähestyessä loppuaan palasimme peruspaikkaamme Granadaan. Sieltä käsin teimme retken Masayan tulivuorialueelle. Vierailukeskuksen yhteydessä oleva tulivuorimuseo tarjoaa erittäin havainnollisen esityksen tulivuorten synnystä, toiminnasta sekä alueen kasvistosta ja eläimistöstä. Santiago-kraatteri syöksee lakkaamatta runsaasti rikkipitoisia kaasuja, ja se onkin yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista. Se on ainutlaatuinen myös siksi, että vain harvoilla tulivuorilla pääsee autolla aivan aktiivisen kraatterin reunalle. Samalla retkellä kävimme San Juan del Orienten keramiikkakylässä sekä Catarinan kukkakylässä ja näköalapaikalla. Sieltä avautuu huikea näköala tulivuoren kraatterissa eli kalderassa olevalle suurelle Apoyo-laguunille. Viivyimme paikalla pitkän tovin vilvoittavan tuulen virkistäessä kuumassa vaeltaneita elämysmatkalaisia.

Viimeisten joukossa käyntikohteena oli Granadan suklaamuseo, Chocomuseo. Museossa demonstroidaan kaakaon ja suklaan valmistusta, ja sen seinillä on lukuisia kaakaon historiaa, kasvatusta ja valmistusprosesseja kuvaavia postereita. Laaja rakennuskompleksi Manción de Chocolate edustaa upeaa 1800-luvun koloniaalista arkkitehtuuria. Rakennuskokonaisuuteen liittyy myös kaksi kaunista sisäpuutarhaa uima-altaineen sekä kahvila-, ravintola- ja majoitustiloja. Toinen upea arkkitehtuurikohde on italialaisen arkkitehdin mestariluomus Casa Favilli. Kaunis marmoriportaikko ja sitä reunustavat naisfiguurit kiinnittävät huomiota. Sikareja kääritään tyylikkäissä tiloissa, mikä on osoitus siitä, että hienosti restauroituja tiloja voidaan käyttää myös valikoituun teolliseen toimintaan. Talon kattoterassilta avautuu loistava näköala kapungille.

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä edessä oli paluu tropiikin lämmöstä Suomen koviin pakkasiin. Viidenkymmenen lämpöasteen ero sekä paluu leppoisasta elämäntavasta arkeen ovat suuria muutoksia, mutta hyvät muistot auttavat sopeutumaan takaisin arkielämään.

 

Copyright 2009 Suomi-Nicaragua-Seura ry | Tekninen toteutus Yoso Oy