Etusivu Kulttuuri
Kulttuuri Tulosta
17.11.2008 20:16

Philip Montalvan ja Liberation Bändi esiintyivät Suomi-Nicaragua -seuran 20-vuotisjuhlassa.Nicaraguan kulttuuri, kuten suurin osa sen väestöstäkin, on sekoitus Espanjan ja intiaanien perintöä. Karibian alue on saanut vaikutteita englanninkielisestä maailmasta, Karibian saarilta paenneilta orjilta ja jäljellä olevilta intiaaniheimoilta.

Käsityöperinne elää nykypäivänäkin vahvasti. Masayaa, joka sijaitsee 28 kilometrin päässä pääkaupungista Managuasta, voidaan pitää käsityöperinteen pääkeskuksena. Masayan torilta, kauppahallista ja kaupoista voi ostaa kaikenlaista savipurnukoista nahkakenkiin. Keramiikka on usein koristeltu intiaanikulttuurien perinteiden mukaan, esim. käärmeenpäätä kuvaavin kuvioin. Keramiikan, nahkatuotteiden, perinnevaatteiden ja matkamuistojen lisäksi Masayasta voi löytää hyvin kohtuuhintaisia, taidokkasti tehtyjä riippumattoja ja puuesineitä, keinutuoleista koriste-esineisiin.

Nicaraguassa järjestetään paljon kansanjuhlia. Juhlia järjestetään yleensä jonkun pyhimyksen kunniaksi. Esimerkiksi tammi-helmikuussa on Señor de Esquipulasin juhla El Sauce -pikkukylässä Leónin maakunnassa ja Managuan Santo Domingon juhla elokuussa. Juhlat tarjoavat hyvän mahdollisuuden tutustua perinteisiin tanssi- ja teatteriesityksiin, kuten La Gigantona ja El Güegüense.

Toukokuussa Karibian rannikolla järjestetään karnevaalit. Siellä on syntynyt
suosittu rytmi Palo de Mayo. Tunnetuimmat nicaragualaiset laulajat ovat kansainvälisestikin tunnetut Carlos ja Luís Enrique Mejía Godoy sekä Norma Elena Gadea. Marimballa on tärkeä merkitys nicaragualaisessa musiikissa. Niinpä Masayan marimbansoittajat ovat pidettyjä.

Monissa Etelä- ja Keski-Amerikan maissa, myös Nicaraguassa, elää vahva primitivistisen maalaustaiteen suuntaus, jolle on tyypillistä voimakkaat värit ja naivistinen kuvakieli. Lue lisää Nicaraguan naivistisesta taiteesta artikkelipankista.

Espanjankieliselle kirjallisuudelle Nicaragua on antanut yhden sen suurimmista modernisteista: Rubén Daríon. Nykyhetken merkittävimpiä kirjailijoita ovat Sergio Ramírez, jonka kirjoja on käännetty monille kielille ja Gioconda Belli, jonka romaanit Sofía de Los Presagios ja La Mujer Habitada (suomennettuna on Asuttu nainen) ovat vangitsevia.

Valitettavasti Nicaraguan kirjastopalvelut ovat huonot, melkein olemattomat. Vain suurimmista kaupungeista löytyy kirjakauppoja. Taloudellinen epätasa-arvo on vaikuttanut siihen, että nicaragualaisia kirjailijoita luetaan enemmän ulkomailla kuin omassa maassa. Kuka jättäisi kirjan takia ruuan ostamatta?

Teksti: Ana María Gutiérrez Sorainen ja Päivi Virtanen
Kuva: Outi Perähuhta