logo

Etusivu Luonto Ilmasto
Ilmasto Tulosta
17.11.2008 20:40

Trooppiset sademetsät eivät vain häviä, vaan ne myös kasvavat nopeasti. Nicaraguassa on kaksi vuodenaikaa: kuivakausi ja sadekausi. Molempien pituus on noin puoli vuotta. Kuiva kausi kestää marraskuusta huhtikuuhun ja muun aikaa vallitsee sadekausi.
Nicaraguan ilmasto on trooppiselle maalle tyypillisesti kuuma ja kostea. Keskilämpötila vaihtelee alueen mukaan, vuoristossa on kylmempi kuin rannikolla.

 

Lämpötila

Nicaraguan trooppinen ilmasto on koko vuoden kuuma ja kostea suhteellisen kosteuden ollessa jopa 90–98 %. Lämpötila riippuu vallitsevista koillispasaatituulista, sateisuudesta ja korkeussuhteista.

Läntisillä rannikkoalueilla ja keskiosan alavilla alueilla päivän lämpötila vaihtelee +29 °C ja +34 °C:n välillä ja yölämpötila +24 °C ja +27 °C:n välillä. Alavalla ja sateisella itärannikolla keskilämpötilat on hieman matalampi, ja vaihtelee +25 °C:n molemmin puolin. Vuoristossa on viileämpää. Esimerkiksi 1400 metrin korkeudessa keskilämpötila on enää +16 °C:n tienoilla.

 

Kuivakausi ja sadekausi

Kuivina kausina on vähän lämpimämpää kuin sadekausina. Eniten sataa laajalla ja matalalla Karibian rannikkovyöhykkeellä ja vuoristojen itärinteillä. Rannikon eteläosissa vuotuinen sademäärä voi olla yli 6 metriä, kun pohjoisemmassa se voi jäädä 3–4 metriin. Nicaraguan keskiosan korkeat ylänköalueet estävät vallitsevia koillispasaatituulia tuomasta runsasta sadetta vuoriston länsipuolelle. Vuoristoisella keskialueella sadanta on metristä kahteen ja länsiosassa Estelín, Somoton ja Ocotalin seuduilla jopa alle metrin vuodessa. Länsirannikolla ja järvialangolla sadanta vaihtelee yhden ja kahden metrin välillä vuodessa. Laskennallinen keskimääräinen vuotuinen sadanta on 1274 mm.

Keski- ja länsiosissa vuosi jakautuu selkeään sadekauteen ja kuivaan aikaan. Sadekausi alkaa toukokuussa ja kestää marraskuuhun muun ajan ollessa kuivaa kautta. Pitkän kuivan kauden aikana kasvillisuus kuihtuu monin paikoin perusteellisesti ja maa pölyää, kun taas sadeaikana muulloin vähävetiset joet tulvivat. Trooppiset myrskyt eli hurrikaanit kulkevat epäsäännöllisesti Nicaraguan yli aiheuttaen tuhotulvia, mutavyöryjä ja myrskytuhoja.

 

Teksti: Pertti Lahermo
Kuva: Päivi Virtanen

 

Kahviviljelmä pilvimetsävyöhykkeelläTropiikin metsät eivät vain häviä, vaan ne myös kasvavat nopeasti

Mitä ovat trooppiset metsät? Kun puhutaan tropiikin metsistä, tarkoitetaan usein sademetsiä. Silti suurin osa kääntöpiirien välissä sijaitsevista metsistä on puolikosteita, kausivihantia tai kuivia trooppisia metsiä. Näissä trooppisissa metsissä on nähtävissä selkeä vuosittainen sadekauden ja kuivankauden vaihtelu päinvastoin kuin sademetsissä.

Alueella, jossa aikaisemmin on kasvanut sademetsää, pienilmasto- ja maaperäolosuhteet muuttuvat metsien häviämisen myötä niin rajusti, että haaveet uudesta sademetsästä saadaan yleensä haudata saman tien. Yksipuolinen viljely, jatkuva kulottaminen ja ylilaiduntaminen kitkevät tehokkaasti sademetsän luontaisen uudistumisen edellytykset. Sademetsän tilalle voidaan usein kuitenkin kasvattaa tuottava ja lajirikas kausivihanta tai kuiva trooppinen metsä. Edellytykset metsän istuttamiselle ovat ilmasto-olosuhteiden puolesta ihanteelliset.

Itse asiassa suurin osa tropiikin arvopuista (tiikki, mahonki, sikarilaatikkopuu jne. ) kasvavat luonnonvaraisina myös - tai pääasiallisesti - juuri puolikosteissa kausivihannissa tai kuivissa trooppisissa metsissä, ei välttämättä sademetsissä.


Teksti: Antti Pelttari
Kuva: Päivi Virtanen

 

 

 

Copyright 2009 Suomi-Nicaragua-Seura ry | Tekninen toteutus Yoso Oy