Etusivu Luonto Luonnonkatastrofit
Luonnonkatastrofit Tulosta
18.11.2008 18:37

Silta on romahtanut hirmumyrsky Mitchin jäljiltä.Nicaragua on alati luonnonvoimien temmellyskenttänä. Tämä johtuu siitä, että Nicaragua sijaitsee mannerlaattojen rajalla, jossa toinen laatta tunkeutuu toisen alle. Suurin osa tulivuorenpurkauksista ja voimakkaista maanjäristyksistä sattuu mannerlaattojen rajoilla. Tulivuoret purkautuvat ja maa tärähtelee usein. Merenalaiset järistykset aiheuttavat myös suurella nopeudella eteneviä hyökyaaltoja. Suuri ongelma on myös eroosio.

Eroosio

Eroosio on suurin taloudellisia menetyksiä aiheuttava ilmiö, koska se tuhoaa hedelmällisen humuspitoisen pintamaan. Se on erityisen tehokas jyrkkärinteisessä vuoristossa, mutta vaikuttaa sadeaikana myös tulvivilla vesistöalueilla. Ajoittaiset trooppiset myrskyt eli hurrikaanit aiheuttavat suuria eroosiovahinkoja ja maanvyörymiä, tuhoavat siltoja ja teitä.

Trooppiset myrskyt

Vuonna 1988 hurrikaani Joan iski Karibian rannikolle tuhoten lähes perustuksiaan myöten vanhan Bluefieldsin kaupungin puukeskustan, upotti kalastuslaivoja ja aiheutti tuhotulvia. Myös Escondida-joen keskijuoksulla sijaitseva tärkeä laivaliikenteen satamakaupunki ja lännestä Chontalesista ulottuvan tien päätepiste El Raman kaupunki kärsi suuria myrskyvaurioita. Tämä trooppinen myrsky tuhosi myös Maissisaarten kookospalmumetsiköt ja aiheutti rannoilla eroosiota. Joanin aiheuttamiksi vahingoiksi arvioitiin miljardi dollaria. Vuonna 1998 Mitch-hurrikaani eteni läpi koko keskisen Nicaraguan levittäen kauhua ja suurta tuhoa. Rankkojen sateiden seurauksena Casitan tulivuoren rinne romahti aiheuttaen suuren mutavyöryn, joka tuhosi kolme kylää kaikkine asukkaineen. Myös lukemattomat sillat tuhoutuivat tulvissa.

Maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset

Vuonna 1972 voimakas maanjäristys tuhosi Managuan lähes kokonaan, eikä vanhaa keskustaa ole vieläkään kokonaan rakennettu uudelleen. Suuria tulivuoren purkauksia on harvoin. Joskus kuitenkin ne ovat tuhoisia, kuten vuosina 1609-1610, jolloin vanha 1524 perustettu Leónin kaupunki (León Viejo) tuhoutui maanjäristyksessä ja peittyi läheisen Momotombon syöksemään tuhkaan. Kaupunki on osittain kaivettu esiin tuhkakerrosten ja myöhempien tulvakerrosten alta kuin Pompeiji ikään.

Masayan tulivuorikompleksin Santiago-kraatterista levinneet rikkipitoiset kaasut ovat ajoittain tuhonneet lähiseudun kasvillisuutta. Merenalaiset maanjäristykset aiheuttavat joskus suurella nopeudella eteneviä hyökyaaltoja, jotka lähestyessään rannikkoa voivat kohota 10-20 metrin korkuisiksi ja tuhota rantakyliä. Viimeisin tällainen tsunamiksi ja Nicaraguassa maremotoksi nimetty hyökyaalto iski Tyynenmeren rannikolle vuonna 1992, jolloin myös yksi suomalainen kehitystyöntekijä menetti henkensä. Nicaragualaiset ovat saaneet kokea ehkä enemmän kuin mikään muu kansa, että luonnon tarjoaman runsauden ja kauneuden keskellä on aina oltava valmiina myös luonnon aiheuttamaan tuhoon. Sitä me harvoin tulemme ajatelleeksi Suomen järkkymättömällä peruskalliolla, karun ja vakaan luonnon keskellä asuessamme.

Teksti: Pertti Lahermo
Kuva: Tiina Nuto