Etusivu Yhteiskunta Väestö ja terveys
Väestö ja terveys Tulosta
18.11.2008 18:46

Nicaraguan väestö kasvaa nopeasti.Nicaraguan väestörakenne

Vuonna 2001 Nicaraguan väkiluku arvioitiin 5,3 miljoonaksi. Syntyvyys on Nicaraguassa korkea ja huolimatta voimakkaasta maastamuutosta, väkiluku kasvaa noin 3 % vuodessa.

Suurin osa Nicaraguan väestöstä on mestitsejä (80 %), alkuperäisasukkaiden ja valloittajien jälkeläisiä. Maan itäosissa Karibian rannikolla asuu alkuperäiskansojen, miskitojen (100 000), sumujen (10 000) ja ramojen (alle 500) rippeitä, jotka ovat osittain vielä säilyttäneet kielensä ja muinaisen kulttuurinsa. Alueella asuu myös Karibian meren saarilta englantilaisten aikanaan sinne tuomien, alkuperältään afrikkalaisten jälkeläisiä, jotka ovat paljolti sekoittunneet intiaaniheimojen kanssa. Maantieteellisesti muusta Nicaraguan alueesta eristätyneen sijaintinsa seurauksena etnistä sekoittumista ei juurikaan tapahtunut espanjalaisten valloittajien kanssa. Sen sijaan Tyynenmeren puoleisella alueella tuskin enää tapaa puhdasveristä intiaania.

Nicaraguan väestö ja terveys

Nicaragua on luokiteltu Yhdistyneiden kansakuntien Inhimillisen kehityksen raportissa (2000) Latinalaisen Amerikan kolmanneksi köyhimmäksi maaksi Guatemalan ja Haitin jälkeen. Virallisten lukujen mukaan 47,9 % väestöstä elää köyhyydessä ja 17,3 % äärimmäisessä köyhyydessä. Noin puolet nicaragualaisista lapsista kasvaa köyhissä perheissä, joissa tulot ovat alle dollarin päivässä. Nämä lapset kuuluvat siihen osaan maailman väestöä, joka elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Vajaaravitsemusta esiintyy maan joka osassa, sen uhreja on tuhansia; 30 % väestöstä kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta. Tilanne on sama pienten lasten kohdalla - joka kolmas lapsi kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta ja yksi kymmenestä vakavasta aliravitsemuksesta.

Huonot ravitsemusolot, hygienia ja saniteettiolot vaikuttavat eniten nicaragualaisten lasten kuolleisuuteen; lapsikuolleisuus on lähes tasoa 40 x 1000, alle 5-vuotiaista 12 % kärsii aliravitsemuksesta, 2 % lapsista on vakavasti viivästyneitä kehityksessään. Kroonisesta aliravitsemuksesta kärsii 25 % lapsista. Maaseudulla 40 % väestöllä on mahdollisuus käyttää "rakennettuja käymälöitä" ja vain 39 % väestöllä on puhdasta juomavettä.

Noin puolet nicaragualaisista nauttii vain yhden aterian päivässä, lisäksi maassa vallitsevat huonot ravintotottumukset. Tämä voi olla syynä tuhansien lasten varhaisvaiheen fyysisen ja psyykkisen kehityksen viivästymiselle.

Lisätietoja ja linkkejä terveydestä

YK:n kehitysohjelman verkkosivut kertovat erinomaisen laajasti inhimillisen kehityksen koko kirjon tietoja ja taustoja, mukaan lukien terveyskysymykset. Sivuilta löytyy raportteja alueittain ja teemoittain.

Espanjaa taitavat voivat klikata suoraan Nicaraguan maasivuille. Voit myös katsoa Nicaraguan inhimillisen kehityksen tilastoja vuosilta 1990-97 englanniksi.

Maailman terveysjärjestön sivut www.who.int/country/nic/en peilaavat kattavasti Nicaraguan terveystilannetta (halutessasi klikkaa espanjankielisille sivuille).

Kuva: Päivi Virtanen