logo

Etusivu Kulttuuri Musiikki
Musiikki Tulosta
18.11.2008 19:01

Nicaragualaistrio. Keskimmäinen soitin on marimba.Nicaragualaisen kansanmusiikin tärkein instrumentti on marimba, kosketinsoitin, jonka puisille koskettimille antaa kaikupohjan erikokoiset ontot hedelmät kuten jicaron kuoret tai ruokopillit. Sen alkuperästä ei olla varmoja: se on voinut tulla espanjalaisten välityksellä Afrikasta tai se on ollut nicaragualaisten käytössä jo aiemmin.

Tyynen valtameren puolella on paljon marimbaryhmiä, chicheros, jotka piristävät juhlia soittamalla ja laulamalla. Kansantansseissa ja asuissa on espanjalaista vaikutusta. Myös polkasta ja masurkasta on omat nicaragualaiset muunnelmansa, mm. Mazurca Segoviana.

Atlantin rannikon musiikissa on Karibian rytmejä. Palo de Mayo on Nicaraguan oma rytmi, jota soitetaan varsinkin toukokuussa, jolloin vietetään hedelmällisyyteen liittyvää juhlaa. Tanssissa on afrikkalaista vaikutusta ja eroottista latausta. Dimension Costeña -yhtye on tämä musiikin loistava edustaja jo vuosikymmenien ajalta. He ovat tehneet musiikin tutuksi espanjankieliselle Nicaragualle ja maailmalle.

1970-luvulla Nicaraguassa voimistui julistava laulu. Laulun avulla ilmaistiin tuntoja diktatuurin loppuvaiheessa ja vallankumouksen jälkeen kohotettiin kansan moraalia ja haettiin tukea ulkomailta. Kansainvälisen maineen saavuttivat Carlos ja Luis Enrique Mejilla Godoy. Carlosin Misa Campesina (maatyöläisen messu) julisti, että kirkon pitäisi tulla köyhän kansan pariin. Tämä lauluperinne jatkuu. Nyt käsitellään enemmän maan vaikeaa sosiaalista tilannetta.

Viihdemusiikissa kuuluvat voimakkaina mm. salsan, merenguen, cumbian, reggaen ja socan rytmit. Omaa tuotantoa on vähän. Macoya-yhtye on yksi tunnetuimmista. Suomessa vaikuttaa Porfirio Otero, jonka tuotanto edustaa laajasti latinalaisamerikkalaista ja nicaragualaista musiikkia.

Teksti: Rober Fuertes ja Heini Melkas
Kuva: Päivi Virtanen

 

Copyright 2009 Suomi-Nicaragua-Seura ry | Tekninen toteutus Yoso Oy