Etusivu Matkailu Matkainfoa
Matkainfoa Tulosta
18.11.2008 19:10

Nautiskelua NicaraguassaMilloin Nicaraguaan kannattaa matkustaa?

Paras ajankohta matkustaa Nicaraguaan on kuivan kauden aikana joulu-toukokuussa. Näinä vuoden ensimmäisinä kuukausina sateet ovat hyvin epätodennäköisiä. Sadekausi kesä-marraskuussa vaihtelee voimakkuudeltaan maan eri osissa. Karibian rannikolla sateet ovat runsaampia ja lähes poikkeuksetta jokapäiväisiä. Tyynenmeren puolella sataa vähemmän, eikä se yleensä ole este omatoimimatkailijalle.

Lämpötilat vaihtelevat merenpinnantason 25-35 asteesta (myös yöllä) maan keski- ja pohjoisosien korkeammalla sijaitesevien kohteiden 15-30 asteeseen.

Nicaraguan matkakohteita

Suosituimmat turistikohteet Tyynenmeren puolella ovat kolonialaistyyliset Granada (45 km Managuasta) ja León (85 km), käsitöistään kuuluisa Masaya (matkan varrella Granadaan), sekä tietysti pääkaupunki Managua. Ometepen saari kokonaisuudessaan Nicaraguajärvellä on myös kehittynyt turistikohteeksi viime vuosien aikana.

Merenrantakohteita varsinkin omatoimimatkailijoille on koko rannikon pituudelta. Näistä suosituimmat ovat San Juan del Sur (lähellä Costa Rican rajaa noin 140 km Managuasta), La Boquita (70 km), Pochomil ja Montelimar (60 km).

Karibian rannikolla on kolme tärkeämpää kohdetta: Puerto Cabezas pohjoisella rannikolla, Bluefields etelässä ja Corn Islandin saaret Bluefieldsin korkeudella. Karibian rannikon kulttuuri eroaa Tyynenmeren puolen vastaavasta. Pohjoisessa Puerto Cabezasin seudulla miskito-intiaanit ovat enemmistönä, ja etelässä Bluefieldisin ja Corn Islandin alueella valtaosa väestöstä on kreoleja, jotka puhuvat äidinkielenään kreolienglantia.

Kulkeminen maan sisällä

Tyynenmeren rannikolla bussiyhteydet pelaavat Managuasta hyvin, mutta kalusto ei välttämättä ole tasoltaan huippuluokkaa. Managua on bussiliikenteen keskus, ja usein matkailija joutuu palaamaan pääkaupunkiin jatkaakseen seuraavaan kohteeseen. Numeroituja istumapaikkoja ei busseissa voi varata etukäteen, vaan matkailijan on syytä saapua ajoissa terminaalille.

Karibian rannikolle Puerto Cabezasiin on bussiyhteys (560 km), mutta tiet ovat varsinkin sadekaudella niin huonossa kunnossa, että perillepääsy saattaa viivästyä monta päivää. Paras tapa matkustaa Puerto Cabezasiin on lentää Managuasta. Lennon hinta on noin 100 dollaria (meno-paluu) ja yleensä lennoilla on tilaa, jos varauksen tekee edellisenä päivänä.

Bluefieldsiin lentoyhteys on luontevin vaihtoehto, mutta myös bussi-laiva -yhteys on olemassa: Managua - El Rama (290 km, 8-12 tuntia bussilla) ja sieltä veneellä tai laivalla Bluefieldsiin (2-6 tuntia riippuen kulkuneuvosta). Corn Islandille on laivayhteys kerran viikossa Bluefieldsistä (USD 10, 8-10 tuntia), mutta lentoja on Managuasta päivittäin. Lennot Bluefieldsiin ja Corn Islandille ovat 90-100 dollaria meno-paluu.

Hotellit, ravintolat ja hintataso

Managuassa hotellikirjo on laaja. Halvimmat majoituspalvelut löytyvät Bolonian kaupunginosasta keskeltä Managuaa. Vaihtoehtoja on paljon ja hinnat ovat 4-15 dollarin nurkilla. Keskitason hotelleja vähän vaativampaan makuun (ilmastointilaitteella) löytyy ympäri kaupunkia 35-60 dollarin haarukassa. Myös useita neljän tai viiden tähden hotelleja löytyy (USD 80-120).

Managuan ulkopuolella joka kaupungista löytyy halpoja keskitason hotelleja ja hintataso on ihan halvimpia lukuunottamatta yleensä alhaisempi kuin pääkaupungissa.

Ravintoloita on Managuassa ja maakunnissa melkein joka korttelissa. Hotellien läheisyydessä on lähes aina vastaavan hintatason ruokapaikkoja. Halvimmista paikoista käytetään nimitystä "comedor", joiden hintataso on 2-4 dollaria. Kalliimmissa ravintoloissa illalisen hinnaksi tulee 10-20 dollaria. Budjettimatkailijankin kannattaa sijoittaa kunnon makuelämyksiin: hummeri- ja katkarapuateriat lienevät suomalaisille hinta-laatusuhteeltaan houkuttelvia, mutta myös liha-aterioita kannattaa kokeilla.

Periaattessa kaikista ostoksista, ravintolat mukaanlukien, peritään 15 % arvonlisävero, joka ei ole ruokalistojen tai kauppojen hinnoissa mukana. Lisäksi ravintoloissa peritään usein tarjoilupalkkiona 10 % laskun nettohinnasta.

Teksti: Petri Jaakkola ja Kari Finnilä
Kuva: Päivi Virtanen