logo

Etusivu Matkailu Nähtävyyksiä
Nähtävyyksiä Tulosta
18.11.2008 19:11

Concepción-tulivuori Ometepen saarellaNicaragua - vastakohtien maa

Nicaragua on maa, jonka lähes kaikki suomalaiset muistavat joko pitkään jatkuneesta sisällissodasta sandinistien ja contrien kesken tai usein toistuvista luonnonmullistuksista. Maata ovat kohdelleet kaltoin vuoron perään maanjäristykset, hirmumyrskyt ja tulivuorenpurkaukset. Turistin kannalta nämä toistuvat luonnon-mullistukset voivat kuulostaa suorastaan pelottavilta, mutta omalla karulla tavallaan ne kertovat siitä, mikä Nicaraguassa on parasta ja kauneinta.

Nicaragua sijaitsee kapealla ja tuliperäisellä Keski-Amerikan kankaalla. Alue on useiden eri mannerlaattojen solmukohta. Nicaragua sijaitsee kahden meren - Atlantin valtameren ja Tyynen valtameren - välissä. Luonnonmullistuksia on ollut aina, mutta niiden vastapainona on erittäin rikas ja monipuolinen luonto. Maata reunustaa molemmin puolin käsittämättömän upeat, liki päättymättömät hiekkarannat. Maan halki kulkee katkeamattomana helminauhana koko maailmassa ainutlaatuinen tulivuoriketju, joka koostuu lähes 20 toimivasta tulivuoresta ja lukemattomista sammuneiden tulivuorien kraattereista, joista kymmenet ovat aikojen saatossa täyttyneet vedellä ja muuttuneet kraatterijärviksi. Lisäksi tämä pienen pieni maa-alue Keski-Amerikan ohuella kannaksella pitää sisällään erään maailman suurimmista sisämaajärvistä, Nicaraguajärven. Vielä 20 vuotta sitten järvessä oli elinvoimainen haikanta, ainoa makean veden vesistössä koskaan todettu. Kun tähän vielä lisätään trooppiset metsäalueet, voisi helposti kuvitella, että maa olisi jo läpeensä pilattu massaturismilla, mutta sitä se ei todellakaan ole. Siitä on maan pitkä ja epävakaa poliittinen historia pitänyt huolen.


Nicaraguan luonto - katoava nähtävyys?

Matkaa harkitsevan kannattaa muistaa, että nyt voi olla oikeasti melkein viimeinen tilaisuus tutustua Nicaraguan monipuoliseen luontoon. Maan hallitus ei YK:n tai sen jäsenjärjestöjen tai yksittäisten avustajamaiden, mm. Suomen, painostuksesta huolimatta ole osoittanut juuri minkäänlaista mielenkiintoa tämän ainutlaatuisen ja arvokkaan luonnon säilyttämiseksi. Nicaraguan silmäätekeviä kiinnostaa enemmän rakentaa valaistuja suihkulähteitä maan pääkaupunkiin Managuaan kuin puhdistaa upea, uimakelvottomaksi saastunut järvi pääkaupungin edustalla tai säilyttää edes joku maan upeista kraatterijärvistä myös tuleville sukupolville.

Toisaalta, vaikka maan hallitus on todistettavasti myös läpeensä korruptoitunut ja virkanimitykset ovat taatusti poliittisia, niin maan yhteiskunnallinen tilanne on tällä hetkellä sangen vakaa ja rauhallinen. Nicaraguaan ei silti kannata matkustaa juuri tulevien eduskuntavaalien alla, ellei nimenomaan halua vähän ylimääräistä jännitystä elämään. Renkaita poltetaan liikenneympyröissä kuin Suomessa juhannuskokkoja. Ihmisiä on liikkeellä paljon ja maan surkea taloudellinen tilanne aiheuttaa varmasti ainakin pieniä yhteenottoja siellä täällä. Vaalien ja niihin ehkä liittyvien lakkojen ja mielenosoituksien ulkopuolella maahan voi matkustaa aivan turvallisin mielin. Tervettä harkintaa käyttäen lähes kaikkialla maassa voi matkustaa paikallisia liikenneyhteyksiä käyttäen. Eikä se todellakaan ole kallista.

Luonnonkatastrofejakaan ei tarvitse juuri pelätä, jos matkustaa joulukuun ja huhtikuun välisenä aikana. Se on kuivan kauden jakso, jolloin maassa sataa tuskin ollenkaan. Sadekausi kestää toukokuusta marraskuuhun. Tosin suurin osa sateista tulee öiseen aikaan, eikä niistä juuri ole harmia päivisin. Maanjäristyksiä, vähän pienempiä sellaisia, on usein, mutta ne antavat yleensä aihetta vain vähän normaalia kiivaampaa sydämentykytykseen.

Nicaragua on vastakohtien maa, joka tarjoaa pientä seikkailua pelkäämättömälle matkailijalle varmasti unohtumattoman kokemuksen. Turismi on kasvava elinkeino, mutta silti lähes marginaalista. Ihmiset ovat ystävällisiä ja uteliaita. Salsa ja merengue tulevat kaikille matkaajille tutuiksi.


Yli 300 kilometriä pitkä, katkeamaton hiekkaranta

Nicaraguan yli 300 kilometriä pitkä Tyynen valtameren puoleinen rannikko on täynnä toinen toistaan kauniimpia uimarantoja. Fonsecan lahdelta, Hondurasin rajalta etelään Costa Rican rajalle koko matka on käytännössä yhtä katkeamatonta hiekkarantaa. Pohjoisin turistikeskuksiksi rakennetuista rantalomakohteista on Poneloya. Se on voimakkaan merenkäynnin ansiosta varsinkin surffaajien suosiossa. Pochomil, jonne on Managuasta vain tunnin ajomatka, on keskituloisten ja vähän köyhempienkin pääkaupunkilaisten suosima viikonlopunviettopaikka. Alueella on satoja edullisia ravintoloita ja hotelleja. Tämän jälkeen tulevat Montelimar, La Boquita, Casares, Huehuette. Viimeisimpänä, enää vain muutamia kymmeniä kilometrejä ennen Costa Rican rajaa, mutta ehkä kaikkein kiinnostavimpana ja monipuolisimpana tulee San Juan del Sur.


San Juan del Sur - rauhallinen kalastajakylä

San Juan del Sur on alun perin ollut pieni ja rauhallinen kalastajakylä. Se sijaitsee syvällä hevosenkengän muotoisen lahden poukamassa vähän niin kuin yksittäinen linnunpesä. Lahden puokama tarjoaa lähes poikkeuksetta erittäin tyynen ja miellyttävän ulkoilmauima-altaan, jonne valtameren aallot lipuvat ikään kuin lepäämään pitkän ja raskaan taivalluksensa jälkeen. Sama lepoa ja rauhaa on tarjolla myös matkailoille. Tosin vuosi vuodelta lisääntyy myös hotellien ja ravintoloiden määrä rantabulevardilla. On mistä valita ja mitä syödä. Merenherkkujen ystäville tarjolla on mitä uskomattomin ja taatusti tuore kala- ja äyriäistiski. Pidätkö muuten enemmän miekkakaloista vai purjekaloista? Viime vuosina syvänmerenkalastajat ovat löytäneet sankoin joukoin tiensä San Juan del Suriin.


La Flor ja Chacocente - jättiläiskilpikonnien lisääntymisalueita

Voit lähteä purjehdusmatkalla läheisiin saariin tai tehdä tutkimusmatkan läheisille jättiläiskilpikonnien lisääntymisalueille. Nämä alueet: La Flor ja Chacocente ovat luonnollisesti rauhoitettuja ja tarkasti vartioituja. Katsellessasi aamuyön tuntien aikana näiden ainutlaatuisten ja yhä harvinaisemmaksi käyvien hiljaisten jättiläisten rauhallista ja määrätietoista kipuamista rannalle munimaan, olet todistamassa jotain niin suurta ja vanhaa koko elämän alkuperään liittyvää näytelmää, että hiljennyt aivan itsestään. Kilpikonnia tulee joskus yhtä aikaa satoja oman sisäisen biologisen kellonsa johdattamina. Ne kaivavat hiekkaan noin sata metria rannalta niin ison kuopan, että melkein hautautuvat sinne itsekin. Kilpikonna munii noin 100 munaa lähes metrin syvyyteen, minkä jälkeen kilpikonnat täyttävät ja tasoittavat huolellisesti tekemänsä kuopan.

Paikkakuntalaisilla on oikeus kerätä n. 20 munaa jokaisesta pesästä ja käyttää ravinnoksi. Kilpikonnien munat ovat aina kuuluneet näiden ihmisten perusruokavalioon. Nicaraguan laki kieltää munien myymisen ja välittämisen edelleen. Valitettavasti lakia ei noudateta. Useimmiten paikalliset keräävät "pesästä" kaikki munat ja niiden myynti ja salakuljettaminen on köyhässä maassa suuri "business". Ravintolat, aina pääkaupunkia myöten, myyvät näitä pingispallon kokoisia munia tiskin alta. Ne ovat nicaragualainen vastine Viagralle.


Montelimar - Nicaraguan ensimmäinen turistikohde

Montelimar, joka oli aikoinaan maan diktaattorin ikioma lomaparatiisi, on nyttemmin entisöity kokonaan uuteen uskoon. Se on maan ensimmäinen oikea turistikohde. Diktaattorin omalle yksityislentokoneliikenteelle rakennuttamalle lentokentälle laskeutuu päivittäin lentokoneita tuoden yhdysvaltalaisia ja kanadalaisia lomailijoita viettämään ylellistä rantalomaa täysin muulta yhteiskunnalta suljettuun rantalomaparatiisiin. Alueen hallinta ja käyttöoikeudet on luovutettu Barcelo Group -nimiselle yhtiölle, joka tarjoaa ulkomaalaisille turisteille ja Nicaraguan omalle eliitille ruhtinaallisen kohtelun ja yltäkylläisen palvelun, jolla ei ole mitään tekemistä ympäröivän yhteiskunnan realiteettien kanssa. Köyhyys ja yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus ja eriarvoisuus, jotka muuten suorastaan räikeästi värittävät katukuvaa ja antavat sille oman kaaosmaisen tunnelman, on suljettu sähköaidoilla ja vartijoilla tämän lomaparatiisin ulkopuolelle. Etuoikeutettuna turistina sinulla on kuitenkin mahdollisuus vierailla myös Montelimar-rantalomaparatiisissa. Alueelle maksetaan päivähinta, joka on noin 50 dollaria ja se pitää sisällään hotellihuoneen ja rajattoman ruokailu- ja anniskeluoikeuden kaikissa alueen ravintoloissa ja baareissa. Tämä koskee annoksia seisovista pöydistä ja oluen ja rommin ja virvoitusjuomien kulutusta. Mikäli haluat huuhdella ympäröivän yhteiskunnan köyhyyden, melun ja hajun kurkustasi whiskyllä tai konjakilla, joudut jo maksamaan siitä eri maksun. Oman käsitykseni mukaan Montelimarissa ei voi viihtyä, mutta siellä kannattaa ehdottomasti vierailla.


Muita mielenkiintoisia matkakohteita:

Solentiname
Ometepe
Bluefields
Jinotega/ Matagalpa
Leon
Managua
Casares/ La Boguita/ Huehuette

Teksti: Antti Pelttari
Kuva: Pertti Lahermo

 

Copyright 2009 Suomi-Nicaragua-Seura ry | Tekninen toteutus Yoso Oy