logo

Etusivu Matkailu Terveysvinkkejä Nicaraguaan matkustaville
Terveysvinkkejä Nicaraguaan matkustaville Tulosta
18.11.2008 19:13

Liikenne on tropiikissa matkustavan yleisin terveysriski.Rokotukset

Nicaraguan repputuristille suositeltavia ovat jäykkäkouristus- (10 v.) ja poliotehosteen (5 v.) voimassaolon varmistaminen sekä malariaprofylaksia klorokiinilla (Heliopar). Helioparin annostus on 2 tabl. kerran viikossa alkaen viikko ennen matkalle lähtöä, matkan ajan ja 4 viikkoa sen jälkeen.

Suositeltava on ainakin 2 viikkoa ennen lähtöä otettava, pitkäaikaisen suojan antava Havrix-rokote (tehosteannosta suositellaan 6-12 kk kuluttua). Tämä suojaa pääosin syömisen ja juomisen kautta tarttuvaa A-hepatiittia eli maksatulehdusta vastaan.

Mikään rokote- tai lääkityssuoja ei ole sataprosenttisen kattava. Muut kuin lääkkeelliset keinot ovat aina ensisijaisia omasta terveydestä matkalla huolehdittaessa. Liialla huolehtimisella ei kuitenkaan kannata reissua tärvellä - ole varovainen, mutta nauti matkasta ja uusista elämyksistä!

Mikäli et ole täysin terve tai muuten haluat tarkemmin keskustella terveyskysymyksistä ja rokotuksista, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tai muuhun perusterveydenhuollon toimipaikkaan (kuten opiskelijaterveydenhuoltoon).


Miten välttää vatsatauti?

Vatsavaivoja välttääkseen kannattaa:

 • Pestä ahkerasti käsiä, varsinkin aina ennen kuin laittaa suuhunsa mitään ja wc-käynnin jälkeen,
 • peittää ruoka- ja juoma-astiat kärpäsiltä,
 • syödä kuumia, tuoreista raaka-aineista vastakypsennettyjä ruokia,
 • välttää majoneesia, kermakastikkeita, jäätelöä ja jääpaloja,
 • kuoria hedelmät itse puhtain käsin ja pestä vihannekset hyvin,
 • suosia pullotettuja juomia.

Varovaisuudesta huolimatta moni tropiikin matkailija saa ripulin. Silloin tärkeintä on juoda runsaasti. Useimmiten ripuli sinänsä ei ole vaarallinen, on aiheuttaja sitten virus, parasiitti tai bakteeri - mutta nestehukka saattaa sitä olla. Ripulipotilaalle tarkoitettuja, puhtaaseen veteen sekoitettavia halpoja suola-sokeriannospusseja saa kaikista apteekeista. Muutoinkin Nicaraguassa myös maaseutukaupunkien apteekkien valikoima on yleensä hyvä ja varsinkin oman alueen lääketehtaiden tuotehinnat edullisia. Matkavakuutus tietysti kuntoon ennen lähtöä!

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua mm. jos:

 • Ripuli pitkittyy tai olo on kovin huono ja vetämätön
 • Ulosteissa on verta
 • Sinulla on kuumetta ja/tai kovia vatsakipuja
 • Pahoinvoinnin takia et saa juotua tai neste ei pysy sisällä
 • Juomisesta huolimatta kehosi kuivuu; virtsaneritys on niukkaa ja suuta kuivaa


Hyttysen pistot ja malariariski

Malariaa suurempi riski Nicaraguassa on saada dengue-kuume. Vaikka Nicaragua ei ole hankalaa malaria-aluetta sadekautenakaan, kannattaa sielläkin välttää hyttysen pistoja. Tässä hyviä ja helppoja vinkkejä:

 • Käytä vaaleita, pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita varsinkin hämärän laskeuduttua
 • Käytä hyttyskarkotteita
 • Nukkuttaessa hyttyskarkotteella käsitelty, tiheä hyttysverkko suojelee hyttysten pistoksilta; taittele reunat huolellisesti patjan alle

Epäselvän kuumetaudin sattuessa ota aina yhteys lääkäriin malarian varalta.


Liikenteen vaaroja

Kannattaa muistaa, että tropiikissa ylivoimaisesti yleisin hengenvaarallinen terveysriski matkailijalle on liikenne! Ole varovainen liikenteessä; katso kenen kyytiin lähdet ja millaisilla alueilla liikut. Käytä autossa aina turvavyötä jos sellainen on; esim. musta lehmä pimeällä maantiellä on hirvivaaraan verrattava riski.


Luonto ja eläimet terveysriskinä

Suojaudu auringolta varsinkin keskipäivällä. Uidessa pysyttele rantaviivan tuntumassa ellet ole varma, ettei alueella ole merivirtauksia - ne saattavat vaarallisesti yllättää kokeneenkin uimarin. Veden laadun puolesta taas järvessä ja joessa uiminen ei useinkaan ole suositeltavaa.

Varsinkin luonnossa liikkuva saattaa kohdata käärmeen tai skorpionin. Katso mihin jalkasi asetat, käytä kunnon kenkiä ja vältä tiheimpiä heinikkoja. Ja ne ah niin suloiset mutta usein kapiset ja mahdollisesti purevat tai raapivat koirat, kissat, apinat, papukaijat ja muut eläimet kannattaa jättää ihan omaan rauhaansa.

Ja vielä yksi terveysvinkki: muutama kondomi on aina hyvä olla laukussa varalta mukana.


Terveyslinkkejä matkailijoille

Matkailijoiden tarvitsema aina ajantasainen terveysinfo löytyy WHO:n sivulta. Sisältää yleistä kehitysmaamatkailussa tarvittavaa terveystietoutta, sekä yksityiskohtaiset infot maittain.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimittama Matkailijan terveysopas sisältää kattavasti matkailijan tarvitsemat vinkit ja neuvot suomeksi, sekä WHO:n sivuja vastaavat tiedot matkailijoiden rokotuksista ja malarian ehkäisystä maittain. Rokotteista löytyy yksityiskohtaisempaa tietoa ensisijaisesti terveysalan ammattilaisille tarkoitetusta Rokottajan käsikirjasta.

 

Teksti: Riitta Työläjärvi
Kuva: Päivi Virtanen

 

Copyright 2009 Suomi-Nicaragua-Seura ry | Tekninen toteutus Yoso Oy